30 June 2008

Takziah (al-Fatihah)

Pukul 2.50 ptg. Apai menghantar mesej kepada ku untuk meminta topup dan memberitahu bahawa ayahnya sedang nazak. Pada pukul 3.15 Apai sempat mengajar bapanya untuk mengucapkan 2 kalimah syahadah buat kali terakhirnya. Alhamdulillah pada minggu y sebelumnya aku dan Ese sempat untuk melawat bapanya di Hospital Serdang. Ketika itu bapanya telah dimasukkan ke dalam wat ICU sejak beberapa hari y lepas. Apabila aku dan Ese melawat bapanya aku begitu sedih melihatkan bapanya y terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan untuk meneruskan hidup. Bapanya hanya mampu mengangguk dan menggelengkan kepala untuk sesuatu, tidak mampu untuk berkata2. Setelah beberapa minit aku dan Ese meninggalkan wat tersebut untuk memberi peluang kepada saudara maranya y hadir pada hari tesebut.
Aku dan rakan sempat untuk mengunjungi arwah buat kali terakhir dan membacakan surah Yasin(tanpa kehadiran Omar Yassin). Terima kasih kepada Topan kerana menjadi driver kepada kteorng dan si awien y terlajak naik tren. Walaupun si Topan baru sahaja selesai menonton persembahan GIG nya y tah di mana tah. Sanggup juga dia meluangkan masanya pada malam ini untuk menjadi driver rakan2nye untuk melawat keluarga Apai.
Terima kasih juga diucapkan kepada rakan-rakan y sudi hadir pada malam tersebut (Topan, Amat, Awien, Sapir, Kem, Opal, Rahmat, Anip, n xlupa juga kpd Fido walaupun dgn seluar pendek y alhamdulillah menutup lututnya itu sanggup juga dia datang bagi memberi semangat kepada Apai sekeluarga. Takziah diucapkan kepada Apai sekeluarga... Jenazah Khairul Anuar Bin Bahrin selamat dikebumikan pada pukul 12(lby). Dengan kehadiran hujan y turun renyei2 ketika Talkin dibacakan seakan merahmati jenazah. Selesai semua, hujan berhenti dan semua pulang untuk meneruskan hidup ini.
p/s : penulis tidak berkesempatan untuk sembahyang jenazah kerana ke'awal'lan amat bagun pg.....(nsb bek bapak dia kjt gak,haha)


sekian... 28 / 06 / 08

No comments: