18 June 2008

KENALI TAIKUN AUTOMOTIF

Ø Henry Ford berasal dari Amerika Syarikat menubuhkan Ford Motor Company merupakan seorang petani pada asalnya.

Ø Chung Ju Yung berasal dari Korea Selatan yang mengasaskan konglomerat Hyundai bersama-sama adiknya adalah anak seorang petani y menjana kewangan menerusi pelbagai pekerjaan. PONY adalah model pertama buatan Hyundai.

Ø Pengeluar kenderaan terbesar dunia, Toyota Motor Corporation pula diasaskan oleh Kiichiro Toyoda, mengeluarkan kereta penumpang pertama y diberi nama Toyota AA pada tahun 1936. Toyota mempunyai 522 anak syarikat urut memiliki dan menguruskan perniagaan kenderaan jenama Lexus dan Scion dan mempunyai kepentingan dalam Daihatsu Motors dan Fuji Heavy Industies, Isuzu Motors dan Yamaha Motors.

Ø Pengasas kereta Honda, Soichiro Honda berasal dari Shizuoka, Jepun menjadi Presiden Honda Motor Company pada tahun 1948 dan mengeluarkan motosikal lengkap.

Ø Harley Davidson pula diasaskan oleh 2 sahabat, William S. Harley dan Arthur Davidson seawal usia 20-an.

Ø Jenama kereta mewah Mercedes pula asalnya dari nama anak gadis pengedar kenderaan dan penggemar sukan lumba, Emil Jellinek y mempunyai anak perempuan bernama Mercedes Jellinek.

o Walau bagaimanapun, sejarah menunjukkan Mercedes berasal dari jenama Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) y mula dibangunkan pada tahun 1900 selepas kematian salah seorang pengasasnya, Gottlieb Daimler.

Ø BMW atau Bayerische Motoren Werke (Bavarian Motor Works) pula diasaska oleh Karl Friedrich Rapp pada tahhun 1916.

o Ramai percaya logo BMW adalah ilustrasi kipas yang berpusing dengan berlatar belakangkan kebiruan langit, mungkin sebenarnya ia adalah warna bendera Bandar Bavaria.

No comments: